Uw apotheker(s):

Dhr. K.M.E. Pool en Mw. S.C. Oosting-Eleveld

Tel: 050 525 28 31

Rust, reinheid en regelmaat

dinsdag 8 januari 2013 10:11:05 Europe/Berlin

Ik ben maar eens bij het gezin thuis gaan kijken, en wat trof ik aan? Een huilende baby in de box, kraamvisite, het oudere zusje te midden van haar speelgoed, de radio aan en een wanhopige moeder in tranen. Op zich zijn dit stuk voor stuk normale omstandigheden, behalve de huilende moeder.

Laat ik beginnen te zeggen, dat ook een pasgeboren baby best eventjes, tien tot vijftien minuten voor of na de voeding in de box mag liggen, maar daar niet hoort te slapen. Dat hoort in het eigen bedje. Zo’n klein pasgeboren kindje moet vooral wennen aan de nieuwe omstandigheden op deze wereld, terwijl het daarvoor nog zo lekker warm en beschermd in mama’s buik lag. Het zal je maar gebeuren: je temperatuur op peil moeten houden, met tussenpozen voldoende drinken, zodat de groei er goed in blijft, zoals die voor de geboorte was, wennen aan al die gezichten over je heen en al die liefhebbende armen die je willen knuffelen. Wij volwassen mensen staan er niet altijd bij stil hoe ongelooflijk groot de overgang is van de veilige baarmoeder naar de overweldigende buitenwereld.

Wat we ook wel eens vergeten is dat de enige manier voor een baby van enkele dagen tot weken oud om emoties te tonen, het stemgeluid is. Een huilende baby is vrijwel altijd een baby die ergens onvrede mee heeft en dat kan van alles zijn: honger, een vieze luier, te veel lawaai om zich heen, alsmaar nieuwe gezichten, de slaap niet meteen kunnen vatten. Daarom zijn de al heel oude regels van rust, reinheid en regelmaat de basis voor een evenwichtig, harmonieus opgroeiend kind, ook en misschien zelfs vooral de eerste levensweken. Dus vermijd veel prikkels, probeer een regelmatig schema van drinken en slapen voor de baby te ontwikkelen en ach, de reinheid in deze westerse maatschappij zal wel geen probleem zijn met ons schone water, de wasmachines en stofzuigers.

Ten slotte kan ik u vertellen dat de baby met bovenstaande adviezen na een week of twee een vredig doorslapende, goed groeiende baby was en dat de rust in huis weergekeerd was.

Geplaatst in Moeder Baby door

Nicolet Klaaysen

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden