Uw apotheker(s):

Dhr. K.M.E. Pool en Mw. S.C. Oosting-Eleveld

Tel: 050 525 28 31

Hou vol, blijf voorbereid!

dinsdag 8 januari 2013 10:19:53 Europe/Berlin

Toen u nog rookte voelde u zich als de nicotinespiegel daalde onrustig, gestrest of verveeld. Om dat nare gevoel op te heffen nam u een shotje nicotine tot u. Binnen zeven seconden vloog dat naar uw brein, en was u weer bevredigd.

Zo hebt u uzelf honderdduizend keer wijsgemaakt dat roken helpt tegen stress, verveling en onrust. De waarheid was dat het alleen maar hielp de ontwenningsverschijnselen op te heffen. Het is niet de waarheid, maar de onjuiste gedachte is er wel ingesleten. Rokers zijn juist gestrester dan niet rokers. Dit is de lichamelijke basis van de nicotineverslaving. Omdat het zo snel naar uw brein ging, koppelde u die bevrediging aan wat u op dat moment aan het doen was; de Pavlov reflex.

Zo kan het dus gebeuren dat uw hersenen onbewust aan het roken slaan omdat zij een vriend zien met een sigaret in zijn hand. Dan wordt u zich dat bewust en wilt direct roken. Net als vroeger. Soms gaat het zelfs helemaal onbewust. Als u daar niet op voorbereid bent kan dat gebeuren en zit u de volgende dag weer aan een pakje; ingebakken gewoontes verdwijnen niet zomaar. Dit is de geestelijke verslaving. Blijf voorbereid, alsof u over glad ijs loopt. Alcohol doet bijvoorbeeld uw zelfcontrole afnemen. Kijk uit en hou vol! Veel succes!

Geplaatst in Goede voornemens door

Nicolet Klaaysen

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden