Uw apotheker(s):

Dhr. K.M.E. Pool en Mw. S.C. Oosting-Eleveld

Tel: 050 525 28 31

Bekkeninstabiliteit

donderdag 29 november 2012 14:59:07 Europe/Berlin

Josien is een jonge moeder. Ze kwam bij mij omdat ze sinds de bevalling van haar zoontje Sem steeds last had van haar onderrug. “Het is net alsof ik door mijn rug zak, en dat is erg vervelend, vooral wanneer ik met Sem op mijn arm loop”, vertelde Josien mij. Ik knikte, want veel moeders hebben dit probleem. Een zwangerschap kan een bekkeninstabiliteit veroorzaken, met klachten zoals die van Josien. Ik besprak met haar mijn vermoeden van een bekkeninstabiliteit. Ze knikte en gaf aan dat ze inderdaad soms ook wat problemen had met urineverlies.

 Klachten van de lage rug en het bekken worden veroorzaakt door het niet goed werken van de spieren in de lage rug, de buikspieren en de spieren van de bekkenbodem. De spieren van de bekkenbodem ‘dragen’ de organen onderin de buik. Ze zorgen voor het openen en sluiten van de bekkenuitgang, zoals bij het plassen. Maar ze hebben ook een belangrijke functie voor de stabiliteit van het bekken. Wanneer ze niet goed werken of niet goed samenwerken met de buik- en rugspieren, krijgt u bijvoorbeeld rugpijn.

Ik gaf Josien wat oefeningen voor de bekkenbodemspieren, die ze ook thuis kon doen. Daarbij vertelde ik haar dat er voor ernstiger vormen van bekkenbodemklachten ook gespecialiseerde fysiotherapeuten bestaan. Bij ons in de praktijk werkt Gabriëlla, die ook veel ervaring met deze klachten heeft, en die Josien waarschijnlijk heel goed zou kunnen helpen. 

Josien is een paar weken lang tweemaal per week door Gabriëlla behandeld voor haar klachten. Ze kreeg oefeningen, haar onderrug werd gemasseerd en ze kreeg allerlei adviezen bijvoorbeeld over hoe ze Sem moest tillen, maar ook over hoe ze moest plassen en ontlasten.

Na vijf weken kwam ik haar tegen in de wachtkamer. Ze had Sem bij zich, een geweldig leuk kereltje. Ik kon niet laten haar te vragen of ik hem even mocht vasthouden. “Natuurlijk mag dat, maar let je er wel goed op, hoe je hem uit de buggy tilt?”, zei Josien. “Je wilt toch geen bekkeninstabiliteit oplopen, neem ik aan!” Ze had wel een punt, want ook mannen kunnen een bekkeninstabiliteit krijgen. Na prostaatklachten komt het wel eens voor. Dat zou ik bijna vergeten te vertellen.

Geplaatst in Moeder door

Nicolet Klaaysen

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden