Uw apotheker(s):

Dhr. K.M.E. Pool en Mw. S.C. Oosting-Eleveld

Tel: 050 525 28 31

Allergisch astma door huisdieren

dinsdag 19 februari 2013 13:53:28 Europe/Berlin

Hij denkt dat het door zijn vochtige huis komt. Hij kreeg van de huisarts een pufje dat wel even werkt, maar na twee uur wordt hij dan weer benauwd wakker. “Heeft u ook hobby’s?” Zijn ogen beginnen te stralen. Hij heeft heel bijzondere katten, wel acht! “Maar”, zegt hij direct, “daar heb ik geen last van.”

Als ik naar de longen luister hoor ik zacht ademen, met een extreem verlengde piepende uitademing.

Gezien de ernst van de klachten laat ik direct een longfunctietest doen; de uitslag is bijzonder afwijkend, en dat terwijl hij zegt nu geen klachten te hebben. Hoe zal die longfunctietest dan wel niet zijn als hij het wel benauwd heeft?

Over een opname valt niet te praten. Hij heeft nu geen klachten en dit is al weken zo. Hij heeft er mee leren leven. Ik geef hem een kuur prednison en medicijnen die ontstekingsremmend werken op de luchtwegen, gekoppeld aan een medicijn die de luchtwegen direct langdurig verwijden. Hij gaat langs de longverpleegkundige voor inhalatie-instructie. Ik maak een belafspraak met hem voor de volgende dag. Ik spreek met hem af als het dan niet beter met hem gaat, dat ik hem dan echt moet laten opnemen in het ziekenhuis. Onder die voorwaarde van een dag uitstel gaat hij akkoord. “Oh, en ik wil voor u weggaat ook nog bloed laten prikken op allergieën. Mocht u allergisch zijn voor katten, mag ik het daar dan de volgende keer met u over hebben?” Dat vindt hij goed.

Het is vaak creatief omgaan met de klacht van een patiënt met een allergisch astma door huisdieren. Allergieën nemen in de loop van de tijd meestal toe, maar deze patiënt die gek is op zijn katten, doet ze niet zomaar de deur uit. Hij zegt zelf te denken dat zijn vochtige huis de boosdoener is en zegt geen klachten te hebben, terwijl hij piepend binnenkomt. Pas aan het eind van het gesprek geeft hij aan katten te hebben. Als ik nu in ons eerste gesprek had gezegd: die katten moeten waarschijnlijk het huis uit, dan was ik hem ‘kwijt’ geweest. Daarom is het aan mij eerst aan te tonen of mijn vermoeden klopt en dan een motiverend gesprek te voeren over hoe het verder moet.

Bij controle een week later  gaat het veel beter. Zijn bloedonderzoek laat een ernstige allergie voor katten zien. Het motiverend gesprek kan gaan beginnen, voor de beste lange termijn behandeling…

Geplaatst in Allergie & Eczeem door

Nicolet Klaaysen

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden