Uw apotheker(s):

Dhr. K.M.E. Pool en Mw. S.C. Oosting-Eleveld

Tel: 050 525 28 31

Zonbescherming en vitamine D

maandag 19 mei 2014 16:00:38 Europe/Berlin

Uw huid maakt onder invloed van UV-straling in zonlicht vitamine D aan. In Nederland is de zon daar alleen van maart tot november tussen 11.00 en 15.00 uur voldoende krachtig voor. Een donkere huid maakt bij gelijke, alledaagse blootstelling aan zonlicht minder vitamine D aan dan een lichte huid. Maar ook het gebruik van zonnebrandmiddelen remt de aanmaak van vitamine D. Beschermingsfactor 15 remt de aanmaak met maar liefst 99 procent!

 

Dit betekent natuurlijk niet dat we niet meer moeten smeren, want het risico op huidkanker neemt toe als we onze huid niet beschermen. Moeten we, om dit te compenseren, extra vitamine D slikken? Hier leest u wie er in aanmerking komen voor extra vitamine D en welke dosis u dan moet slikken. Goed gebruik van zonnebrandmiddelen is heel belangrijk. Houd wel in het achterhoofd dat wanneer u onvoldoende wordt blootgesteld aan de zon, u risico loopt op een  vitamine D tekort. Extra vitamine D wordt dan aanbevolen.

 

Ik heb toevallig laatst op een beurs mijn vitamine D-spiegel laten bepalen en die bleek inderdaad behoorlijk aan de lage kant te zijn. Voorlopig zal ik de vitamine D niet meer vergeten.

Geplaatst in Zomer door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden