Uw apotheker(s):

Dhr. K.M.E. Pool en Mw. S.C. Oosting-Eleveld

Tel: 050 525 28 31

Slikt u pillen voor uw dokter of voor uzelf?

maandag 13 januari 2014 13:34:11 Europe/Berlin

Een nieuw jaar kan dus ook reden zijn om eens na te denken over hoe u omgaat met uw gezondheid en uw behandeling. Als u besluit met klachten naar de arts te gaan verwacht u iets van de arts. Als die u vervolgens iets voorschrijft (een leefstijladvies en/of geneesmiddelen) betekent het dat u zelf in actie moet komen. U volgt de adviezen immers niet op voor de dokter, maar om er zelf beter van te worden. Anders was u toch ook niet voor advies naar de dokter gegaan?

 

Vanuit de apotheek houden wij ons vooral bezig met geneesmiddelengebruik. Hier zien we regelmatig dat mensen bij de start van hun behandeling nog wel gemotiveerd zijn om het advies van de arts te volgen, maar in de loop van de tijd sluipt er soms toch wat onzorgvuldigheid in. Er wordt wel eens een pilletje vergeten. Men neemt het niet zo nauw met het innametijdstip of men stopt zelfs helemaal zonder daarvan de arts op de hoogte te stellen. Zeker als de klachten over zijn lijkt dat logisch, maar het is niet altijd gerechtvaardigd. Als we kijken naar bijvoorbeeld de behandeling van astma kan het zeer zinvol zijn om toch dagelijks de inhalator met de luchtwegbeschermer te blijven gebruiken om astma-aanvallen zo veel mogelijk te voorkomen. Bij geneesmiddelengebruik waarbij u geen klachten heeft, zoals hoge bloeddruk of verhoogd cholesterol, is het nog lastiger om door te blijven gaan met trouw geneesmiddelengebruik. U merkt er namelijk vandaag niks van en morgen of eind van het jaar ook niet. Maar samen met uw arts is besproken dat u deze geneesmiddelen gebruikt om de kans op hart- en vaatziekten in de toekomst te verminderen. En hoe ver ligt die toekomst dan? Het valt dan niet altijd mee om net zo gemotiveerd te blijven als een paar jaar geleden.

 

Als het dan toch om goede voornemens gaat raad ik u aan om eens na te denken over wat u van uw behandeling verwacht en hoe u denkt er voor u zelf het meeste profijt uit te halen. Uw apotheker ondersteunt u hier graag bij. Ik wens u een gezond 2014 toe.

Geplaatst in Goede voornemens door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden