Uw apotheker(s):

Dhr. K.M.E. Pool en Mw. S.C. Oosting-Eleveld

Tel: 050 525 28 31

Op vakantie met een chronische longaandoening; overleg met uw arts!

vrijdag 17 mei 2013 13:27:13 Europe/Berlin

Tegenwoordig zijn de prijzen om te vliegen zo gedaald, dat er ontzettend veel meer gevlogen wordt. Houden artsen daar eigenlijk wel rekening mee? Zijn wij wel actief genoeg in het vragen naar vakantiegedrag?

Om teleurstellingen onderweg of in het buitenland voor te zijn, een paar tips voor bepaalde longpatiënten:

  • Op het vliegveld kan door lange afstanden lopen, de warmte en droge lucht een opvlamming van astma of COPD plaatsvinden. Het is zinvol uw snel werkende luchtwegverwijders bij de hand te hebben.
  • Check voor het boeken of het hotel waar u wilt verblijven een lift heeft of vraag na of u een kamer op de begane grond kunt krijgen. Onderzoek ook of de omgeving erg heuvelachtig is. Heuvelachtig gebied kan voor ernstige COPD patiënten een heftige klus zijn.
  • Een opname in het buitenland geeft soms grote taalproblemen. En als u terugkeert, loopt u het risico een multiresistente bacterie uit het buitenlandse ziekenhuis bij u te dragen; voordat u een Nederlands ziekenhuis binnenkomt moet u daarom eerst gekweekt worden.  Bij een spoedopname in Nederland moet u in volledige isolatie en eenzaamheid verpleegd worden tot de kweken bekend zijn. Overweeg voordat u op reis gaat of u dit risico wilt lopen.
  • Het is bijzonder raadzaam een noodpakket mee te nemen, waaronder een prednison- en antibioticakuur als u COPD hebt.
  • Mensen met astma of COPD mogen niet gaan diepzeeduiken. Doordat de luchtwegen gedeeltelijk afgesloten zijn loopt u risico op een ingeklapte long bij het opstijgen. Dat kan fataal zijn.
  • Door de warmte kan in het vakantieland de ademhaling veel sneller gaan, waardoor u bij ernstig COPD niet de tijd kunt nemen om goed uit te ademen. Dit kan ook een gevoel van benauwdheid geven. Ga op zo’n moment rustig zitten en concentreer op uw ademhaling.
  • Mensen met hyperventilatie in het kader van een angst- en paniekstoornis kunnen nogal eens angstig worden in het vliegtuig. De klachten die daarbij horen kunnen soms lijken op de klachten van een hartaanval.
  • Mensen met een interstitiële longziekte of ernstig COPD  moeten soms zuurstof onderweg hebben. De longarts bepaalt of dit nodig is.  In het vliegtuig  is de zuurstof in uw bloed namelijk soms te laag. Als de longarts zegt dat u zuurstof nodig hebt, moet u dit van te voren  zelf aangeven bij de vliegmaatschappij. Sommige luchtvaartmaatschappijen vragen hier geld voor.

Kortom het is zinvol om als u op vakantie gaat u daar goed op voor te bereiden. Zorg als u een chronische ziekte hebt dat uw arts op de hoogte is van de reisplannen, zodat hij of zij u tips kan geven. Zorg ervoor dat uw diagnose op papier staat, het liefst in het Engels en dat u uw medicatiekaart bij u hebt. Dan is er heel veel mogelijk en komt u niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Goede reis!

Geplaatst in Goede voornemens door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden