Uw apotheker(s):

Dhr. K.M.E. Pool en Mw. S.C. Oosting-Eleveld

Tel: 050 525 28 31

Ondergewicht; geen reden tot jaloezie

maandag 10 maart 2014 13:59:19 Europe/Berlin

Mensen die ondergewicht hebben, hebben een ongezond laag gewicht in verhouding tot hun lengte. Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat iemand ondergewicht heeft. Dit kan bijvoorbeeld komen door verminderde eetlust bij ziekte, maar ook omdat mensen geen tijd nemen of vergeten te eten, of meer energie verbruiken dan zij via de voeding binnenkrijgen. Ondergewicht wordt bepaald door te kijken naar de Body Mass Index (BMI).  De BMI is een maat voor het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte. Als de BMI lager is dan 18,5 is er sprake van ondergewicht.

 

Heidi is een vrouw met reuma die door haar pijn weinig beweging en een onregelmatig eetpatroon heeft. Zij heeft haar hele leven al een laag gewicht gehad, maar vorig jaar is zij na het stellen van de diagnose reuma, door lichamelijke en psychische stress, in korte tijd nog een aantal kilo’s extra kwijt geraakt en heeft zij nu een BMI van 17,3. Zij heeft het vaak koud, is vermoeid en valt regelmatig flauw. Het is mogelijk om op korte termijn met revalidatie te starten, maar om dit vol te kunnen houden en verlies van spiermassa te voorkomen is het nodig dat haar gewicht verbetert voordat de revalidatie überhaupt start.

 

Heidi eet dagelijks een ruime hoeveelheid pap, brood, een warme maaltijd en tussendoortjes en krijgt hiermee al 2400 kcal binnen. Aangezien een vrouw gemiddeld 2000 kcal per dag nodig heeft, is dat zeker niet weinig, maar in haar geval nog niet genoeg. Doordat Heidi al veel at, was het niet mogelijk om de voeding voldoende uit te breiden en de calorieën genoeg te verhogen. Uiteindelijk is ze dan ook gestart met energieverrijkte drinkvoeding die in korte tijd is opgehoogd naar zes flesjes per dag. Dit leverde nog eens 1800 kilocalorieën extra op. Door al deze calorieën is het Heidi gelukt om in drie maanden tijd vijf kilo aan te komen en haar streefgewicht te bereiken waardoor ze kan starten met de revalidatie. Tijdens deze revalidatie krijgt Heidi kracht- en conditietraining en is in korte tijd haar conditie en algemeen welbevinden toegenomen. Heidi zegt dat zij zich weer mens voelt en haar kwaliteit van leven enorm is verbeterd.

 

Een te laag gewicht is net als overgewicht een risico voor de gezondheid. Als u in korte tijd zonder aanwijsbare reden veel afvalt, kunt u het beste even naar de huisarts gaan.

Geplaatst in Voeding en dieet door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden