Uw apotheker(s):

Dhr. K.M.E. Pool en Mw. S.C. Oosting-Eleveld

Tel: 050 525 28 31

In de zon met uw baby of peuter?

vrijdag 31 mei 2013 12:03:49 Europe/Berlin

Is de zon schadelijk of ook gezond? Hoe voorzichtig moeten we zijn met zon? Laten we even terug gaan in de tijd. Zo’n halve eeuw geleden toen het langzamerhand gebruikelijk werd dat de mensen een paar weken op vakantie konden gaan, bestond er nog geen zonnebrandcrème zoals we die tegenwoordig kennen. Bovendien werd er toen gezegd: zon is goed want daarmee maakt u vitamine D aan en dat is nodig om Engelse ziekte te voorkomen, en u krijgt er sterke botten van. Dat is allemaal waar, maar in de decennia daarna bleek dat er een stijging van de diverse soorten huidkanker begon te ontstaan. Onderzoekers kwamen erachter dat een huid die in de eerste achttien levensjaren (te) veel aan zonlicht was blootgesteld, een sterk verhoogde kans op huidkanker gaf.

Wat is dan te veel? Voor baby’s en peuters is zonlicht eigenlijk helemaal ongewenst. Baby’s kunnen in een kinder- of wandelwagen met een parasol makkelijk uit de zon gehouden worden, dus dat is geen probleem. Maar peutertjes die zo graag met een emmertje en een schepje op het strand spelen, moeten goed worden beschermd tegen de zon. Dat wil zeggen: altijd een zonnehoedje op, want die kleintjes hebben nog weinig haar en hun hoofdjes kunnen zo maar verbranden, altijd een t-shirt met lange of korte mouwen en vervolgens de armpjes en beentjes heel goed insmeren met een goede zonnebrandcrème, factor 30 tot 50 afhankelijk van de huidskleur en de kleur van ogen en haren. Daarbij geldt: hoe blanker de huid, hoe blonder de haren en hoe blauwer de ogen, hoe hoger de factor. Let ook op uw baby als hij lekker in zijn wagentje ligt te genieten op het strand! Door de reflectie van zand en water kan uw kindje toch te veel zonlicht krijgen. Dus ook de hele kleintjes aan het strand insmeren.

Ga tussen de middag lekker lunchen op een terras, bij de tent of een ander heerlijk plekje in de schaduw en laat uw kind de tweede helft van de middag, vanaf 16.00 uur, nog even lekker zwemmen en spelen. Elke keer dat de huid verbrandt, wordt blijvende schade aangericht in de huidcellen. Hoewel de rode verbrande huid na een aantal dagen weer genezen lijkt, is er wel degelijk schade aan de huidcellen ontstaan. Het kan tientallen jaren duren voordat het effect in een vorm van huidkanker duidelijk wordt.

Geplaatst in Kind Baby door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden