Uw apotheker(s):

Dhr. K.M.E. Pool en Mw. S.C. Oosting-Eleveld

Tel: 050 525 28 31

Hooikoorts? Pas op voor kruisallergie!

vrijdag 5 april 2013 09:10:53 Europe/Berlin

Een tijdje geleden kwam er een kind op het spreekuur dat jeuk in zijn mond kreeg, na het eten van een perzik. Toen ik vroeg of hij ook last had van hooikoorts antwoorde zijn moeder heel verbaasd: “Ja?!” Hij bleek al langer bekend te zijn met hooikoorts, maar kreeg pas de laatste tijd klachten na het eten van een perzik.

Soms krijgen mensen met hooikoorts ook klachten door voedselallergie. De oorzaak kan zijn dat er een kruisreacties optreedt tussen de pollen en bepaalde voedingsmiddelen. Bij kruisreacties tussen pollen en voedselallergenen richten de antistoffen die het lichaam aanmaakt tegen de pollen zich ook tegen bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen. Het lichaam maakt dan geen verschil tussen deze eiwitten, omdat ze veel op elkaar lijken.

Ongeveer 20 tot 50 procent van de mensen met een berkenpollenallergie krijgt klachten na het eten van bijvoorbeeld een appel of hazelnoot. Verse appel kan klachten geven als jeuk in de mond, die doortrekt naar de oren, heesheid, zwelling van lippen, tong en huig. De symptomen worden meestal samengevat onder de term Oraal Allergie Syndroom (O.A.S.) of Para Berk syndroom.

Sommigen mensen krijgen alleen klachten in het pollenseizoen van januari tot juni, andere helaas ook daarbuiten. Krijgt iemand alleen tijdens het pollenseizoen klachten, is het volgen van een dieet ook alleen nodig in die periode.

Als iemand met een berkenpollenallergie door de kruisovergevoeligheid geen appel kan verdragen, geldt dit meestal alleen voor verse appel. Wat meestal wel gegeten kan worden, zijn gerechten waar appels in verwerkt zijn, zoals in appelmoes, appeltaart of appelflap. Verhitting vermindert de allergene eigenschappen. Een appel kan gekookt worden of in de magnetron verhit worden (1 minuut op 750 Watt). Als deze vervolgens minimaal dertig minuten afkoelt, blijft  de appel goed van structuur en veroorzaakt deze bij een groot deel van de mensen geen klachten meer.

Er zijn ook verschillen tussen de diverse appelsoorten. Een Granny Smith veroorzaakt bij meer mensen klachten dan een Santana of Elise. Als iemand een ernstige reactie krijgt, blijft het belangrijk om heel voorzichtig te zijn met het proberen van andere appelsoorten.

Het heeft geen zin om bij hooikoorts preventief appel, hazelnoot, peer, kers, perzik en andere botanische verwanten weg te laten. Dus hebt u hooikoorts en geen klachten na het eten van een appel, geniet er dan vooral van!

Geplaatst in Allergie & Eczeem door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden