Uw apotheker(s):

Dhr. K.M.E. Pool en Mw. S.C. Oosting-Eleveld

Tel: 050 525 28 31

Glijdend in en uit bed

dinsdag 4 maart 2014 10:32:28 Europe/Berlin

Zo ook bij mevrouw Pieterse. Mevrouw Pieterse, 82 jaar, vertelt me dat ze sinds haar twintigste al wordt beperkt in haar dagelijks leven door de gevolgen van reuma. Daarnaast heeft ze artrose (pijn in de gewrichten door slijtage), osteoporose (broze botten) en neuropathie (het niet goed functioneren van de zenuwen) in beide voeten. Door de neuropathie in beide voeten voelt het voor mevrouw Pieterse alsof ze op watten loopt. Ze heeft geen goed gevoel in haar voeten meer en is daarom recent gevallen.

 

Mevrouw Pieterse heeft door de reuma al veel pijnklachten maar door de val zijn de klachten verergerd. Met name het draaien in bed en het uit bed komen zijn een werkelijke ramp geworden. De echtgenoot van mevrouw kan haar niet helpen omdat deze zelf ook slecht ter been is. Beide voelen ze zich machteloos.

 

Als ergotherapeut vind ik het belangrijk om te zien hoe de activiteit waarbij het probleem zich voordoet verloopt. Dus gaan we naar de slaapkamer en observeer ik mevrouw Pieterse bij het in bed komen, het draaien en de poging er weer uit te komen. Mevrouw Pieterse had geruime tijd voor de val al gezorgd voor een hoger bed met een elektrische rughoekverstelling, omdat het opstaan vanwege de reuma al moeizamer ging.

 

Wat me opvalt is dat de stapjes van het in bed komen allemaal nog lukken. Mevrouw Pieterse kan veilig op het bed gaan zitten en schuift de billen dan een stukje naar achter. Dan gaat ze op haar zij liggen en kan nog zelf haar benen in bed krijgen. Vervolgens geeft het naar achter schuiven met het bekken veel pijn. Bij het draaien naar haar andere zij grijpt ze zich aan het hoeslaken vast. Om uit bed te komen zet mevrouw Pieterse de elektrische rughoekverstelling omhoog, schuift de benen buiten boort, schuift naar het randje van het bed en komt dan langzaam staan. Alle stapjes lukken mevrouw dus wel, maar kosten veel moeite en bezorgen haar veel pijn.

 

Om het mevrouw Pieterse wat makkelijker te maken heb ik besloten om een glijzeil te proberen, in combinatie met een beugel aan de rand van het bed en een papegaai (niet zo’n kwebbelende gekleurde vogel, maar een hulpmiddel waaraan iemand zich kan optrekken vanuit het bed). Door het glijzeil, wat u kunt zien als een groot stuk dubbelzijdig parachutestof, wordt het draaien makkelijker gemaakt. Doordat het zeil glad is, hoeft u minder kracht te zetten om de bewegingen te kunnen maken. De beugel aan de rand van het bed zorgt ervoor dat mevrouw Pieterse zich niet meer aan het hoeslaken hoeft vast te grijpen. Dit is meteen een extra hulpje bij het opstaan. De papegaai in combinatie met het glijzeil zorgt ervoor dat mevrouw Pieterse makkelijker hogerop in bed kan komen en op haar linkerzij kan draaien.

 

De pijn kan ik helaas niet wegnemen, maar door de juiste hulpmiddelen te gebruiken ‘glijdt’ mevrouw Pieterse nu het bed door en hoeft er geen thuiszorg te komen om haar te helpen.

Geplaatst in Hulpmiddelen door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden