Uw apotheker(s):

Dhr. K.M.E. Pool en Mw. S.C. Oosting-Eleveld

Tel: 050 525 28 31

Fluoride, gif of niet?

donderdag 15 mei 2014 13:04:30 Europe/Berlin

Zegt u fluoride, dan denkt vrijwel iedereen aan tandpasta. Vrijwel alle tandpasta’s bevatten fluoride, waarvan wordt geclaimd dat het helpt om gaatjes (cariës) te voorkomen. Sinds de toevoeging van fluoride aan tandpasta en in sommige landen zelfs aan het drinkwater, is het aantal gebitsgaatjes inderdaad drastisch afgenomen

 

Critici denken dat fluoride ook schadelijke bijwerkingen heeft. De bekendste en bewezen bijwerking van een langdurige te hoge dosering fluoride heet fluorose. Dit zijn op zich onschuldige, maar wel ontsierende verkleuringen van tanden en kiezen. Vanwege deze bijwerking wordt het gebruik van fluoridetabletjes bij kinderen niet meer aangeraden sinds de standaardisering in 1998 van de fluorideconcentratie in peutertandpasta. Ook staat op tubes kindertandpasta tegenwoordig het advies om niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt te gebruiken.

 

Ernstigere bijwerkingen zijn er ook. Het opeten van een hele tube tandpasta kan voor een kind jonger dan een jaar dodelijk zijn. Maar andere effecten dan fluorose bij een chronische hoge dosering zijn wetenschappelijk niet hardgemaakt. Normaal gebruik van fluoride lijkt veilig. Daar tegenover staat dat gaatjes voorkomen ook prima mogelijk is door goed te poetsen met fluoridevrije tandpasta.

 

Lees hier meer over fluoride en bepaal zelf of u fluoride wilt gebruiken of niet.

Geplaatst in Mondverzorging door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden