Uw apotheker(s):

Dhr. K.M.E. Pool en Mw. S.C. Oosting-Eleveld

Tel: 050 525 28 31

Etiquette voor etiketten

vrijdag 12 april 2013 10:11:49 Europe/Berlin

Het is voor Martin niet altijd eenvoudig om te achterhalen of er in een voedingsmiddel pinda zit.  Wanneer Martin brood bij de bakker haalt, vraagt hij na of het vrij is van pinda. Een weekendkracht antwoordt dat ze niet kan garanderen dat het vrij is van noten. Zij is niet het enige personeel dat denkt dat pinda een noot is. Martin legt geduldig uit dat pinda een peulvrucht is, noten zijn geen probleem voor hem. Om het zekere voor het onzekere te nemen besluit Martin zijn brood in de supermarkt te kopen. Daar kan hij tenminste zelf het etiket lezen en de bestanddelen controleren.

Sinds 2005 is de fabrikant verplicht de veertien belangrijkste allergenen op de verpakking te vermelden. Hieronder valt ook de pinda. Voor Martin een hele geruststelling dat pinda op het etiket moet staan vermeld als het in een voedingsmiddel zit. Maar wat te doen met al die voedingsmiddelen waarop een waarschuwing staat vermeld? Op het etiket van de biscuitjes staat ‘dit product kan sporen van pinda’s bevatten’. Op het brood in de supermarkt staat ‘gemaakt in een fabriek waar ook pinda’s worden verwerkt’. De fabrikant kan het risico niet uitsluiten dat er een kleine hoeveelheid pinda in het voedingsmiddel terecht is gekomen (ook wel kruisbesmetting genoemd). Wat moet de allergische consument met deze informatie?  

De ene patiënt durft vrijwel niets meer te eten uit angst voor een reactie. De andere patiënt neemt bewust risico’s omdat er anders weinig producten overblijven. Een provocatie kan in zo’n situatie helpen. Een provocatie wordt namelijk niet alleen ingezet om een allergie aan te tonen of uit te sluiten, maar geeft ook duidelijkheid op welke hoeveelheid iemand reageert. Onder medisch toezicht krijgt de patiënt ieder half uur iets te eten waarin pinda in steeds hogere hoeveelheid zit verwerkt. Door de provocatie leren patiënten hun klachten te herkennen en weten ze hoe strikt ze het dieet moeten volgen.

Gelukkig wordt er  gewerkt aan een etiquette voor etiketten als het om allergenen gaat. Binnen Europa wordt gekeken bij welke hoeveelheid van een allergeen  een mogelijke kruisbesmetting vermeld moet worden. Een hele verbetering, waardoor Martin in de toekomst een stuk gemakkelijker zijn boodschappen zal kunnen doen.

Geplaatst in Allergie & Eczeem door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden