Uw apotheker(s):

Dhr. K.M.E. Pool en Mw. S.C. Oosting-Eleveld

Tel: 050 525 28 31

Eerste hulp verlenen? Denk aan uw eigen veiligheid

woensdag 3 september 2014 11:36:11 Europe/Berlin

Mensen die iemand uit het water willen redden en daarbij zelf verdrinken. Ik moest ook denken aan mensen die hulp wilden verlenen bij een auto-ongeval en zelf gegrepen werden door nog rijdende auto’s. Deze tragische voorvallen deden mij terugdenken aan verschillende EHBO-cursussen en trauma-opleidingen die ik in de loop der jaren heb mogen volgen. Altijd zeer geprotocolleerd: ademweg, ademhaling, circulatie, et cetera. Maar u doet niets voordat u aan uw eigen veiligheid hebt gedacht!

 

Vooral op de Koninklijke Militaire Academie werd daar op gehamerd. Ze gebruiken daar de afkorting Paman. De P staat voor persoonlijke veiligheid. Dat dit ook na herhaalde scholing geen vanzelfsprekendheid is, werd me weer eens duidelijk toen ik mijn zoontje wilde helpen nadat die van de schommel tuimelde. Nog voordat ik bij hem was, werd ik geraakt door een andere schommel. Als ik de tijd ervoor had gehad, zou ik vooral even op mezelf hebben staan vloeken. Ik snap dus hoe dit soort dingen kunnen gebeuren. Als iemand in nood is, probeert u diegene te helpen en dan zo snel mogelijk. Dat is natuurlijk iets goeds, maar daar schuilt ook het gevaar. Ik denk dat er tijdens de vele EHBO-scholingen, waar gelukkig steeds meer mensen aan deelnemen, niet genoeg aandacht kan zijn voor deze fase voorafgaand aan de daadwerkelijke hulp.

Geplaatst in EHBO door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden