Uw apotheker(s):

Dhr. K.M.E. Pool en Mw. S.C. Oosting-Eleveld

Tel: 050 525 28 31

Een nieuw begin

maandag 30 december 2013 09:50:50 Europe/Berlin

Dat is een bekend nieuw begin. Inspiratie biedt wellicht een ander nieuw begin, namelijk dat van Anneke, een patiënte die ik onder behandeling kreeg nadat ze een borstamputatie had ondergaan. Ze vond dat na haar kanker haar leven ook opnieuw begon. Zeker nadat haar man haar liet zitten en ze haar werk kwijtraakte. Een schone lei, redeneerde ze, en liet zich niet kapotmaken. Ze begon gewoon opnieuw en knokte zich erbovenop.

 

Ik behandel haar met manuele lymfedrainage, een methode waarmee het vocht uit haar arm weggehaald wordt. Het is een hele zachte vorm van massage, waarvan je haast niet kunt geloven dat het zo effectief is. Bij een borstamputatie worden soms lymfeklieren uit de oksel verwijderd, wanneer daar foute cellen inzitten. Dit om uitzaaiingen te voorkomen. Nadeel van het weghalen van deze poortwachterklieren is echter dat de patiënt daarna last kan krijgen van vocht in de arm en het risico op verspreiding van infecties. Het vocht wordt dan bestreden met lymfedrainage. Voor het infectiegevaar moet de patiënt uiterst alert blijven. Een simpel wondje kan riskant zijn!

 

Anneke werkt nu weer hier en daar en houdt zich staande, ondanks de vele tegenslagen. Ze geeft niet op. Ze gaat gewoon verder met haar leven, en geniet van haar pasgeboren kleinkind. Haar eerste. Voor haar het ultieme nieuwe begin.

Geplaatst in Goede voornemens door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden