Uw apotheker(s):

Dhr. K.M.E. Pool en Mw. S.C. Oosting-Eleveld

Tel: 050 525 28 31

Een heftige menstruatie

donderdag 30 januari 2014 13:05:12 Europe/Berlin

Mevrouw Versteeg is 46 jaar en heeft al jaren last van een heftige menstruatie. Maar nu is voor haar de grens bereikt. Toen ze na een vakantie in het vliegtuig terug zat, begon ze zo heftig te bloeden dat haar broek doorweekt raakte. En zo moest ze half Schiphol door. Jarenlang hevig bloedverlies veroorzaakte ook nog eens ernstige bloedarmoede. Ik laat haar een afspraak maken op onze Bloedverliespoli. Daar krijgt ze een echo, om te kijken of er een oorzaak is voor het hevige bloedverlies. Alles ziet er normaal uit. Geen vleesbomen of andere afwijkingen. En dat zien we vaker bij vrouwen met deze problemen. Meestal is er niets bijzonders aan de baarmoeder of eierstokken te zien. Hooguit een wat verdikt baarmoederslijmvlies.

 

Ik bespreek met haar de mogelijkheden. Ze zou de pil kunnen gaan slikken, maar net als bij veel andere vrouwen van haar leeftijd zie je al aan haar gezicht bij het horen van die twee woorden, dat ze dat niet wil. Ze heeft haar halve leven al hormonen geslikt, haar man is al jaren gesteriliseerd, ze is blij dat ze daar vanaf is. Een heel begrijpelijke reactie. Een andere optie is een Mirena-spiraaltje. Dit spiraaltje geeft plaatselijk in de baarmoeder een klein beetje hormonen af en zorgt ervoor dat de menstruatie geheel wegblijft of op zijn minst flink gereduceerd wordt. Ten slotte kan het baarmoederslijmvlies worden weggehaald met de NovaSure-methode. Met een soort waaiertje waar stroom doorheen loopt, wordt het baarmoederslijmvlies verhit en verdampt. De behandeling kan worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, met een ruggenprik of onder narcose.

 

Omdat we nog niet weten welke behandeling het beste resultaat geeft, zijn we bij het MMC een landelijk onderzoek gestart. 25 ziekenhuizen werken daaraan mee. Vrouwen die meedoen, trekken een ‘lootje’; ze krijgen óf een Mirena-spiraaltje óf de NovaSure-behandeling. Daarna worden ze twee jaar gevolgd. Mevrouw Versteeg doet mee aan het onderzoek en trekt het NovaSure-lootje. Ze kiest voor een plaatselijke verdoving. Ik vertel haar vooraf dat het qua pijn mee, maar ook tegen kan zitten, omdat de baarmoeder niet volledig verdoofd kan worden. Als ik mevrouw Versteeg achteraf naar de pijn vraag, op een schaal van 0 tot 10, geeft ze het een 5. Haar eigen menstruatiepijn scoort een 4, maar voordeel is dat deze pijn niet langer dan twee minuten duurde.  

 

Drie maanden na de ingreep, gaat het heel goed met mevrouw Versteeg. Helemaal geen bloedverlies meer en geen pijn. Een probleem dat al jarenlang een rol in haar leven speelde, werd in twee minuten opgelost. Helaas loopt ongeveer één op de vier à vijf vrouwen jarenlang rond met soortgelijke klachten als mevrouw Versteeg, zonder naar een arts te gaan. Simpelweg omdat ze niet weten dat er méér mogelijk is dan het slikken van de pil of het verwijderen van de baarmoeder…

Geplaatst in Vrouw door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden