Uw apotheker(s):

Dhr. K.M.E. Pool en Mw. S.C. Oosting-Eleveld

Tel: 050 525 28 31

Een dubbele voedselintolerantie

vrijdag 14 februari 2014 09:54:47 Europe/Berlin

Marco klaagde het afgelopen jaar regelmatig over een opgezette buik en diarree. Hij dacht zelf aan een relatie met stress, aangezien hij een werkweek heeft van minstens vijftig uur. Ook zijn privéleven is hectisch met drie jonge kinderen. Na meerdere kilo’s te zijn afgevallen besloot hij maar eens langs de huisarts te gaan. Om verder gewichtsverlies te voorkomen, gebruikte hij overdag wat extraatjes. Van een extra boterham tot een bak kwark. Na het eten van kwark merkte hij dat hij vaker buikpijn kreeg. De huisarts besloot een lactosetolerantietest uit te voeren en deze bleek positief. Lactose is melksuiker die in melk en melkbevattende voedingsmiddelen voorkomt. Marco bezocht een diëtist die hem uitleg gaf over welke producten hij nog wel kon gebruiken om aan een volwaardige en gevarieerde voeding te komen. Hij volgde zijn dieet goed op, maar helaas hielden zijn klachten aan.

 

De diëtist verwees Marco terug naar de huisarts met een verdenking van een glutenintolerantie. Waarom een glutenintolerantie? Bij een glutenintolerantie zorgen de gluten (aanwezig in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut) voor ontstekingsreacties in de dunne darm. Hierdoor worden voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Doordat de darmwand beschadigd is, wordt soms ook melksuiker niet goed verdragen. Marco was nog maar net gewend aan het idee van een lactose-intolerantie en nu vertelt de arts hem dat hij ook nog coeliakie heeft.

 

Inmiddels is Marco een half jaar verder. Het was flink wennen om over te gaan op een glutenvrij dieet. Vooral in het begin gebruikte hij producten waarvan hij niet had verwacht dat daar gluten in zouden zitten, zoals soep of paprikachips. Aan het kant-en-klare glutenvrije brood kan hij niet wennen. De broodbakmachine biedt hierin gelukkig uitkomst met als voordeel elke ochtend de geur van versgebakken brood in huis. Daarbij heeft Marco een kleine meevaller: door het volgen van een glutenvrij dieet is zijn darmwand volledig herstelt, waardoor hij melkproducten weer zonder problemen kan gebruiken. Hij geniet samen met zijn kinderen nu dubbelop van een roomijsje; weliswaar glutenvrij.

Geplaatst in Allergie & Eczeem door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden