Uw apotheker(s):

Dhr. K.M.E. Pool en Mw. S.C. Oosting-Eleveld

Tel: 050 525 28 31

Eczeem, kwestie van smeren?

vrijdag 5 april 2013 09:25:30 Europe/Berlin

Vanaf dat moment lijkt het wel ‘trial and error’. Een likje van het een afwisselen met een eigen bereid mengsel van de apotheek. Als het niet helpt komt er nog wat anders bij of wordt er gekozen voor wat sterkers. En dan maar hopen dat het over gaat. In veel gevallen lukt dat gelukkig ook, maar voor het zover is, krijgt u allerlei adviezen mee, zoals niet te veel douchen en zeker niet te veel zeep gebruiken. Het een dik smeren, het ander juist weer dun. Kortom een hele weg te gaan.

Als u nu denkt dat het alleen bij jonge kinderen optreedt die er wel weer overheen groeien dan hebt u het mis. Zelf heb ik met mijn oudste zoon heel wat gesmeerd in zijn jonge jaren. Als baby had hij vooral plekjes in zijn knieholtes en aan de binnenkant van zijn ellebogen. Met name bij warmer weer stak het eczeem weer de kop op. Gelukkig is het daarna lange tijd rustig gebleven tot hij op latere leeftijd last kreeg van eczeemplekken op zijn scheenbenen. Hoe kan dat nu? Wat blijkt, zijn scheenbeschermers die hij gebruikte voor zijn voetbal, broeiden enorm. Reden om voortaan een kousje onder de scheenbeschermers te dragen. Zo af en toe vlamt het eczeem weer op en bij een allergietest is ook wel gebleken dat hij allergisch kan reageren op bepaalde pollen, melk en nog wat aanverwante zaken. Reden om af en toe weer extra op de voeding te letten en soms toch weer tijdelijk te smeren.

Anders is het bij iemand in mijn familie. Nooit klachten gehad, maar nu al twee jaar aan het kwakkelen met plekjes over het hele lichaam. Het ene smeerseltje na het andere geprobeerd. Niks lijkt te helpen. ’s Nachts krabben tot bloedens toe. Wat blijkt: de ziekte van Duhring. Een nog niet eerder ontdekte overgevoeligheid voor gluten. In zo’n geval is smeren dus wel ondersteunend, maar zal je ook de oorzaak moeten aanpakken.

Geplaatst in Allergie & Eczeem door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden