Uw apotheker(s):

Dhr. K.M.E. Pool en Mw. S.C. Oosting-Eleveld

Tel: 050 525 28 31

Door de griepprik krijg ik juist de griep!

maandag 28 oktober 2013 11:13:50 Europe/Berlin

Jaarlijks roepen huisartsen diverse mensen op voor het halen van een griepprik. Deze griepprik is met name bedoeld voor mensen die een vergroot risico lopen op ernstige complicaties van de griep. U kunt hierbij denken aan mensen met een chronische aandoening zoals COPD of diabetes, maar ook alle mensen van zestig jaar of ouder.

 

Ieder jaar verandert het griepvirus. Men probeert vooraf een inschatting te maken welk griepvirus dit jaar zal rondwaren. Hierop wordt het nieuwe vaccin bepaald. Een heel enkele keer zat men ernaast en heeft men in allerijl een nieuw vaccin moeten maken en een nieuwe vaccinatieronde op moeten starten.

 

Maar even terug naar de titel. Krijg ik juist griep door de griepprik? Het antwoord is nee. Het is een kwestie van ‘domme pech’. Krijgt u ondanks de griepprik toch griep, dan verloopt deze over het algemeen milder. Een chronische aandoening die goed onder controle is kan door griep behoorlijk verergeren. Zo kan koorts de bloedsuikerspiegel behoorlijk ontregelen en treden verergeringen bij astma en COPD het meest op in het winterseizoen, dus als dat te voorkomen is kan dat zeker geen kwaad. Voor milde klachten van de griep zijn er genoeg zelfzorgmiddelen verkrijgbaar, maar ernstigere klachten vragen altijd om advies van een arts.

 

Hebt u twijfels? Overleg met uw arts of apotheker, maar sla de prik niet zomaar over.

 

Wist u trouwens dat als u naar het zuidelijk halfrond reist de griep in een ander jaargetijde rondwaart? Als u tot een van de risicogroepen behoort, kan het dus nodig zijn in mei een griepprik te halen voor u op reis gaat.

Geplaatst in Goede voornemens door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden