Uw apotheker(s):

Dhr. K.M.E. Pool en Mw. S.C. Oosting-Eleveld

Tel: 050 525 28 31

Die eeuwige twijfel

donderdag 10 april 2014 17:00:06 Europe/Berlin

Anna en haar man hebben jarenlang geprobeerd om door middel van IVF kinderen te krijgen. Eén keer is het gelukt en hebben ze een dochter gekregen. Dat is nu vier jaar geleden en daarna hebben ze geprobeerd om een tweede kind te krijgen. De spanning in de relatie is opgelopen en wederzijds hebben ze elkaar de schuld gegeven voor het niet lukken van een tweede zwangerschap. Sinds eind vorig jaar liggen ze in scheiding.

 

Anna is hierdoor zo onzeker geworden dat ze alles diverse keren controleert, waardoor ze tot weinig actie komt. Het begint in de ochtend als ze wakker wordt. Ze controleert steeds of het water van de douche niet te heet is voor haar dochter, maakt diverse keren per dag schoon omdat ze bang is dat ze het niet goed heeft gedaan en haar dochter ziek zal worden, als ze de deur uit gaat controleert ze de deur. Het komt regelmatig voor dat ze teruggaat om te controleren of de deur wel dicht zit en het gas en licht wel uit is. Ze vraagt met grote regelmaat aan mensen in haar omgeving of ze het wel goed heeft gedaan en alles wat maar op kritiek lijkt brengt haar helemaal uit het lood. Ze blijft dan dagen tobben over wat er gezegd is en maakt het in haar hoofd nog erger. Voortdurend is ze bang voor afwijzing.

 

Dit twijfelen is niet helemaal weg te nemen, omdat het verankerd ligt in de persoonlijkheid. Maar er is een duidelijke verbetering te behalen. Van belang is om goed op te ruimen in huis en dingen als sleutels op een vaste plaats te leggen. Daarnaast is het belangrijk een duidelijke routine aan te wennen, bijvoorbeeld bij het binnenkomen en verlaten van de woning. De controle van deuren, ramen, gas en licht zijn een vast onderdeel van die routine. Als de routine volgens plan verloopt kunt u er zeker van zijn dat alles in orde is als u thuiskomt of weggaat. Is de routine goed gegaan, dwing uzelf dan niet terug te gaan en stel uzelf gerust met de gedachte dat u de routine hebt afgewerkt. In het begin is het best lastig, maar als het een paar keer goed is gegaan en u dus een succeservaring hebt beleefd, dan gaat het steeds beter. Als u kinderen hebt gebruik hen dan als motivatie. U geeft hen het goede voorbeeld als u de routine uitvoert en rustig blijft. Als u hen voortdurend controleert en zij uw onzekerheid aanvoelen dan leert u hen dat het leven angstig en onzeker is. Kortom u leert hen om aan hun eigen doen en laten te twijfelen en wat nog erger is om aan zichzelf te twijfelen. Dat wilt u toch niet?

Geplaatst in Psychologie door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden