Uw apotheker(s):

Dhr. K.M.E. Pool en Mw. S.C. Oosting-Eleveld

Tel: 050 525 28 31

Anticonceptie: Voor ieder wat wils

woensdag 17 oktober 2012 15:28:09 Europe/Berlin

Even terug naar het begin. In vrijwel alle anticonceptiepillen zit een oestrogene en een progestagene component. De allereerste pil bevatte 50 microgram van de oestrogene component, maar dat gaf veel bijwerkingen. Tegenwoordig is deze dosis veel lager en zijn de bijwerkingen een heel stuk minder.

Vroeger bestond er ook maar één slikschema: 21 dagen wel een pil, 7 dagen niet. In deze zogenaamde stopweek volgt een onttrekkingsbloeding. Tegenwoordig zijn er allerlei varianten op dit schema, waarbij het soms zelfs mogelijk is gewoon door te slikken. De laatste pillen bevatten dan geen werkzame stof. Hierdoor volgt er wel een onttrekingsbloeding, maar blijft het vaste ritme van iedere dag een pil slikken behouden. Vaak zijn bij de nieuwere schema’s de onttrekkingsbloedingen wel een stuk korter. 

Bij de keuze voor een anticonceptiemethode zijn er verschillende factoren die de keuze beïnvloeden. Een daarvan is betrouwbaarheid. Deze is hoog voor alle hormonale methoden, maar wordt vooral door u zelf bepaald. Iemand die keurig iedere avond op hetzelfde tijdstip zijn pil slikt zal de grootste betrouwbaarheid kunnen verwachten. Gelukkig zitten er wel veiligheidsmarges in het gebruik, waardoor het vergeten van één pil niet altijd consequenties hoeft te hebben. Als vuistregel geldt sinds dit jaar zelfs dat het vergeten van één pil geen nadelige gevolgen hoeft te hebben. Neem de vergeten pil wel zo snel mogelijk in. In alle andere gevallen (bijvoorbeeld twee pillen vergeten of een pleister vergeten te plakken na de stopweek) is het verstandig advies te vragen. Het kan zijn dat er een Morning After Pil gebruikt moet worden. Overleg dan met uw apotheker.

Genoeg over betrouwbaarheid. Dat zit wel goed. Maar past de methode wel bij uw dagritme? Iemand die ook af en toe ’s nachts werkt zal het lastig vinden om toch iedere avond haar pil te slikken. Iemand die veel op reis is en daarbij tijdzones passeert zal ook moeite hebben met het iedere dag op een vast tijdstip een pil slikken. En wat als u geen pilslikker bent of u ervaart te veel bijwerkingen? Ook dan zijn er genoeg alternatieven. Variërend van een pleister die u iedere week vervangt, een ring die u iedere drie weken wisselt tot een implantatiestaafje dat u om de drie jaar laat vervangen of een spiraaltje dat vijf jaar kan blijven zitten. Elk met zijn eigen voor- en nadelen.

Bevalt uw anticonceptiemethode niet of bent u toe aan wat anders? Of wilt u (weer) met anticonceptie beginnen na een zwangerschap? Geen nood, er is bijna altijd een passend alternatief. 

Geplaatst in Moeder door

Nicolet Klaaysen

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden